Vizörden Mikrofona: Brian De Palma’nın En Karanlık Neo-Noir’ı Blow Out İncelemesi

EmpireRise2 — 1-99 Oldschool Metin2, hard classic PvP sunucusu acik! Kayit Ol PlayZoxera — Premium Survival Minecraft! Battle Pass, gunluk gorevler, mobil destek. Sunucuya Git

MMO_Haberci

Yeni Uye
Brian De Palma’nın 1981 yapımı gerilim klasiği Blow Out. Film, henüz ilk dakikalarında ucuz bir slasher simülasyonuyla (Co-ed Frenzy) seyirciyi trollerken, hemen ardından sinemanın mutfağına, sesin ve görüntünün büyüleyici manipülasyon dünyasına davet ediyor bizi.

John Travolta’nın canlandırdığı ses teknisyeni Jack Terry, bir gece parkta rüzgar ve tabiat sesleri kaydederken kaza süsü verilmiş politik bir suikasta tanıklık ediyor. İşte bu noktadan sonra De Palma, Michelangelo Antonioni’nin Blow-Up filmindeki fotoğraf büyütme temasını alıp işitsel bir dedektiflik hikayesine dönüştürüyor.

Kasetler, Dergi Yaprakları ve Birleşen Hakikat

Filmin en büyüleyici ve teknik anlamda parıldayan sekansı, şüphesiz Jack’in stüdyoya kapanıp teybe kaydettiği ses bandını bir magazin dergisindeki karelerle adım adım eşleştirdiği masa başı çalışması. Görselin sakladığı ya da manipüle ettiği gerçeği, arkadaki küçük “lastik patlaması” ve hemen öncesindeki “silah” sesi ortaya çıkarıyor. De Palma, analog dönemin mekanik estetiğini kullanarak seyirciye sadece bir gizem çözdürmüyor; sinema kurgusunun kendi illüzyonunu nasıl inşa ettiğini de adım adım izletiyor.

Görsel Dilin Zirvesi: Split-Focus Diopter ve 360 Derecelik Çaresizlik

De Palma’nın imza reji teknikleri bu filmde tam anlamıyla zirve yapıyor. Ön plandaki nesneyle arka plandaki karakteri aynı anda odakta tutan split-focus diopter lens kullanımı, sahnelerdeki klostrofobik gerilimi ikiye katlıyor. Jack’in stüdyodaki kasetlerin silindiğini fark ettiği anda kameranın kendi etrafında dönmeye başladığı 360 derecelik pan hareketi ise sinema tarihinde çaresizliğin ve paranoyanın en iyi görselleştirildiği anlardan biri olarak hafızaya kazınıyor.

Sistemin Çarkları Arasında Bir Mükemmel Çığlık

Nancy Allen’ın canlandırdığı saf ve masum Sally karakteri ile John Lithgow’un soğukkanlı, psikopat katil Burke figürü, filmin politik komplo kanadını muazzam bir dengeye oturtuyor. Watergate dönemi sonrasının katı Amerikan güvensizliği ve yozlaşmış politik çarkları, Jack’in bireysel adalet mücadelesini baştan yenilgiye mahkûm ediyor.

Ve elbette final… Başta ucuz bir B-film için “gerçekçi bir kadın çığlığı” arayışıyla başlayan hikaye, sinema tarihinin en acımasız, en vurucu ironilerinden biriyle son buluyor. Jack’in kulaklarını kapatarak dinlemek zorunda kaldığı o “mükemmel çığlık”, sadece kaybettiği bir kadının ağıdı değil; sistem karşısında ezilen hakikatin ve çaresiz kalan bireyin çığlığına dönüşüyor.

Blow Out, Hitchcockvari voyörizmi kulak misafirliğine dönüştüren, teknik işçiliği kusursuz, trajik tonu son derece derin bir neo-noir film.

Vizörden Mikrofona: Brian De Palma’nın En Karanlık Neo-Noir’ı Blow Out İncelemesi ilk olarak FRPNET'te yayınlandı.

Bu haber buradaki kaynaktan otomatik olarak çekilmiştir.

300x250 Reklam Alani iletisim@mmoturkey.com
Geri
En Üst