MMO_Haberci
Yeni Uye
Bugün 2014 yapımı Arı Maya (Maya the Bee) filmini izledim. Evet, bildiğimiz sarı-siyah, “çocuk filmi” kategorisindeki Arı Maya. Büyürken izlediğimiz eski çizgi dizinin hatrına mı yoksa saf meraktan mı bilmiyorum ama ekranı açarken beklentim oldukça düşüktü.
Fakat film ilerledikçe karşımda çocuklara yönelik neşeli bir maceradan ziyade; askeri disiplinle yönetilen bir kovan, bürokratik planlar ve bayağı bayağı politik bir “öteki” anlatısı buldum. Gelin, filmin bu tatlı olayları ve arkasındaki metinleri birlikte sökelim.

Film, Maya’nın doğduğu ilk sahnelerle açılıyor. Normalde ne beklersiniz? Neşeli müzikler, “Hoş geldin küçük arı” sevimliği filan… Ama kovan bildiğiniz parmaklıklar. Herkesin bir numarası var, herkes sıraya giriyor, kimse soru sormuyor.
Kovandaki baskıya dayanamayan Maya kendini dışarı atıyor. Tabii yanında kovanın en garantici, en uykucu arısı olan Willy ile birlikte.
Geldik filmin en kırılma noktasına. Maya ve Willy, kovanın ezeli düşmanı olarak bilinen genç eşek arısı Sting (Yovan) ile karşılaşıyor.

Kovanın danışmanı Buzzlina’nın derdi Kraliçe’yi devirip gücü ele geçirmek. Bunun için de ne yapıyor? Klasik yöntem: Eşek arılarıyla olan gerilimi tırmandırıp savaş çığırtkanlığı başlatıyor. “Dış güçler saldırıyor, o yüzden kovanı ben yönetmeliyim” kafası.
Arı Maya (2014), dışarıdan tamamen 3-5 yaş grubunu ekran karşısında tutmak için yapılmış bir CGI projesi gibi duruyor. Ama sekans sekans incelediğinizde; kovan hiyerarşisi, düşman algısının kurgulanışı ve bürokratik güç mücadeleleriyle dolu bir alt metne sahip.
Lafın kısası; önyargısız izleyince eğlenceli, üzerine düşününce de “Ulan çocuk filminde ne dönmüş öyle?” dedirten, akıcı bir filmmiş. Benim size tavsiyem kaç yaşında olursanız hangi eğitim düzeyinde olursanız olun bu filmi izleyin çok hoş alt metinler keşfedeceksiniz.
Çayırın En Meraklı Arısı: Arı Maya (2014) İncelemesi ilk olarak FRPNET'te yayınlandı.
Bu haber buradaki kaynaktan otomatik olarak çekilmiştir.
Fakat film ilerledikçe karşımda çocuklara yönelik neşeli bir maceradan ziyade; askeri disiplinle yönetilen bir kovan, bürokratik planlar ve bayağı bayağı politik bir “öteki” anlatısı buldum. Gelin, filmin bu tatlı olayları ve arkasındaki metinleri birlikte sökelim.

1. Kozadan Çıktım, Duvarlara Düştüm
Film, Maya’nın doğduğu ilk sahnelerle açılıyor. Normalde ne beklersiniz? Neşeli müzikler, “Hoş geldin küçük arı” sevimliği filan… Ama kovan bildiğiniz parmaklıklar. Herkesin bir numarası var, herkes sıraya giriyor, kimse soru sormuyor.
- Maya’nın Mevzusu: Maya kozadan çıktığı saniye soru sormaya başlıyor. “Bu ne?”, “Neden buradayız?”, “Ben niye bu sıradayım?”. Sistemin en sevmediği tip.
- Olayın Özü: Maya burada “asi olayım, kovanı patlatayım” derdinde değil. Sadece düzene uymak için fazla meraklı. Eğitmenlerin kriz geçirmesinden anlıyoruz ki bu kovanda merak, en büyük suç.
2. Çayıra Kaçış ve Tembel Willy’nin Konfor Alanı
Kovandaki baskıya dayanamayan Maya kendini dışarı atıyor. Tabii yanında kovanın en garantici, en uykucu arısı olan Willy ile birlikte.
- Willy’nin Panik Anları: Willy tam bir “başımı belaya sokmayayım, yemeğimi yiyip uyuyayım” karakteri. Kovanda öğretilen “Dışarı çıkarsanız ölürsünüz, eşek arıları sizi yer” propagandasına %100 inanmış durumda ama çok takmamakta umrunda değil.
- Çayır Sekansı: İkilinin dışarı çıkıp çekirge Flip ile tanıştığı an film renk değiştiriyor. Hippi köyünün rahatlığı yargılamayıcı olması hoşgörülü olmaları bizimkileri mutlu ediyor. Flip, kovanın yarattığı “dışarısı cehennem” algısını tek sahnede boşa çıkarıyor. Willy’nin panik halinden çıkıp yavaş yavaş “Harbi dışarısı güzelmiş ya” kafasına gelmesi filmin en eğlenceli kısımlarından biri.
3. “Öteki” İle Karşılaşma:
Geldik filmin en kırılma noktasına. Maya ve Willy, kovanın ezeli düşmanı olarak bilinen genç eşek arısı Sting (Yovan) ile karşılaşıyor.
- Kovandaki Anlatı: Eşek arıları canavardır, gaddardır, arıları çiğ çiğ yer.
- Gerçekte Olan: Sting de tıpkı bizimkiler gibi takılan, kendi halinde bir çocuk.
- Sohbet Başlayınca: İki taraf da birbirine bakıp “Ulan siz canavar değil miymişsiniz?” aydınlanması yaşıyor. Küçücük bir sekansla, iktidarların toplumları birbirine düşman etmek için uydurduğu yapay nefret anlatısı darmadağın oluyor.

4. Kovanda Şey Girişimi ve Final
Kovanın danışmanı Buzzlina’nın derdi Kraliçe’yi devirip gücü ele geçirmek. Bunun için de ne yapıyor? Klasik yöntem: Eşek arılarıyla olan gerilimi tırmandırıp savaş çığırtkanlığı başlatıyor. “Dış güçler saldırıyor, o yüzden kovanı ben yönetmeliyim” kafası.
- Maya’nın Müdahalesi: Maya dışarıda takılmaya devam edebilirdi ama kovana geri dönüyor. Derdi sistemi yıkmak değil, kışkırtılan bu manasız savaşı ve darbeyi engellemek.
- Final Portresi: Maya başlangıçta “düzen bozucu uyumsuz” iken, finalde kovanı faşizan bir yönetimden kurtaran figür oluyor. Başta korkudan tir tir titreyen Willy ise Maya’nın arkasında duran gerçek bir yoldaşa dönüşüyor.
İşin Özü
Arı Maya (2014), dışarıdan tamamen 3-5 yaş grubunu ekran karşısında tutmak için yapılmış bir CGI projesi gibi duruyor. Ama sekans sekans incelediğinizde; kovan hiyerarşisi, düşman algısının kurgulanışı ve bürokratik güç mücadeleleriyle dolu bir alt metne sahip.
Lafın kısası; önyargısız izleyince eğlenceli, üzerine düşününce de “Ulan çocuk filminde ne dönmüş öyle?” dedirten, akıcı bir filmmiş. Benim size tavsiyem kaç yaşında olursanız hangi eğitim düzeyinde olursanız olun bu filmi izleyin çok hoş alt metinler keşfedeceksiniz.
Çayırın En Meraklı Arısı: Arı Maya (2014) İncelemesi ilk olarak FRPNET'te yayınlandı.
Bu haber buradaki kaynaktan otomatik olarak çekilmiştir.